Poly dictionary: 20x relatielabels

De meest bekende termen voor je verzameld:

Anchor partner: Een partner die je als centraal figuur in je leven beschouwt. Een rots om op te leunen, een partner die een gevoel van veiligheid en zekerheid geeft. Deze term wordt vooral gebruikt in niet-hiërarchische relaties.

Don’t ask, don’t tell relatie: Een relatie waarin het oké is om seksueel contact met anderen te hebben, maar waarin de partners geen informatie of details met elkaar bespreken.

Ethische non-monogamie: Een relatiestructuur waarin alle betrokken partners instemmen met een vorm van non-monogamie.

Fluid bond: een koppel dat onbeschermde seks (zonder condooms e.d.) heeft. Iemand waarmee je lichaamssappen (‘fluids’ – in het Engels klinkt het toch sexier…) uitwisselt.

Friends with benefits: vriendschappelijke relaties waarin seksuele en emotionele intimiteit een rol speelt, zonder dat er verwachtingen van een traditionele romantische relatie zijn.

Hiërarchische relaties: relaties waarin bepaalde partnerschappen voorrang krijgen boven anderen. Er is dus een rangorde.

Kitchen table polyamory: een vorm of levensstijl waarbij alle betrokken partners als een familie samen kunnen komen. De naam verwijst naar het beeld van gezellig samen aan de keukentafel zitten. Deze dynamiek is minder gericht op individuele relaties, maar verlangt naar verbondenheid tussen partners.

Metamour: een partner/geliefde van je partner. Een persoon met wie je zelf geen romantische relatie hebt.

Monopoly: een relatie waarin de ene partner monogaam is, en de andere partner non-monogaam. Het is misschien moeilijk voor te stellen hoe dat werkt, maar ervaring leert dat dit een vorm is die heel goed kan werken in een relatie.

Nesting partner: een partner waarmee je samenwoont. De relatie wordt vaak gekenmerkt door gedeelde verantwoordelijkheden, zoals huisvesting en financiën.

Non hiërarchische relaties: in non-hiërarchische relaties is er geen rangorde tussen de verschillende partners. Alle relaties worden als gelijkwaardig gezien en hebben evenveel prioriteit.

Open relatie: de betekenis van een open relatie is een paraplubegrip voor relaties waarbij partners toestemming hebben om romantische en/of seksuele relaties buiten de relatie aan te gaan. Een kenmerk hiervan is een hiërarchie met primaire en secundaire partner(s).

Polycule: een netwerk van romantische en/of seksuele verbindingen binnen een groep mensen (doorgaans meer dan vier) die onderling betrokken zijn.

Polyamorie: polyamorie is een levenswijze waarbij iemand meer dan één (romantische) relatie tegelijkertijd kan hebben. Liefde en verbondenheid staan hierbij centraal.

Polygaam: het hebben van meerdere echtgenoten tegelijkertijd, vaak met een culturele of religieuze context. In Nederland is het wettelijk verboden om meerdere echtgenoten te hebben.

Primaire partner: in hiërarchische relaties is de relatie met de primaire partner de relatie met de hoogste prioriteit. Bij open relaties is er vrijwel altijd een primaire / secundaire relatie structuur.

Relatie anarchie: een filosofie waarbij opgelegde verwachtingen en vaststaande sociale normen in relaties wordt afgewezen. Mensen worden aangemoedigd zich door hun eigen waarden te laten leiden bij het kiezen en vormgeven van hun relatieverplichtingen. De meeste relatie anarchisten hebben niet-hiërarchische relaties.

Secundaire partner: in hiërarchische relaties heeft de relatie met een secundaire partner een lagere prioriteit dan de relatie met de primaire partner. Deze relatie kan uiteraard  nog steeds diepgaand, belangrijk en emotioneel zijn. In de praktijk zie je bij polyamoreuze relaties die niet hiërarchisch zijn, dat er automatisch een soort primaire/secundaire structuur staat. Het verschil is, dat het dan meer zo ontstaat dan dat het met intentie zo is afgesproken.

Solo poly: iemand die meerdere romantische/intieme relaties heeft, maar een onafhankelijke levensstijl heeft. Iemand die soly poly is, woont bijvoorbeeld niet met partners samen en deelt geen financiën.

Swingen: swingen wordt soms ook wel ‘partnerruil’ genoemd. Het is een seksuele activiteit waarbij je als stel seksueel contact met anderen hebt.

Traid relatie of trouple: een relatievorm waar drie mensen seksueel of emotioneel met elkaar verbonden zijn. Bij een triad zijn sommige partners meer romantisch en emotioneel met verbonden en bij een trouple zijn alle partners ook seksueel met elkaar verbonden.

Unicorn: deze term wordt gebruikt voor een ​​biseksueel persoon (meestal vrouwelijk, maar niet altijd) die bereid is om zich bij een bestaand stel aan te sluiten, waarbij de voorwaarden voornamelijk worden bepaald door het stel. Redelijk zeldzaam en moeilijk te navigeren… vandaar de term unicorn ;). Een note is dat deze term wel wat denigerends in zich heeft. Er zijn zeker situaties waar dit hele waardevolle en zingevende relaties zijn.

V-structuur: Een polyamoreuze relatiestructuur waarbij drie personen betrokken zijn. Één persoon heeft een romantische verbinding met twee  andere personen, welkegeen seksuele of romantische verbinding met elkaar hebben.

Hoe het te gebruiken?

Hoe weet je nou wat bij je past?

Bij het verkennen van een open relatie hoef je niet meteen DE vorm te vinden.  Praat erover, wees nieuwsgierig naar elkaars gedachten en verlangens. Weet je niet goed hoe en waar te beginnen? Check dit programma ‘7 te voeren gesprekken bij het openen van een relatie‘.

lees & verwonder verder

Gerelateerde artikelen

Wat is hechting? Waar komt het vandaan? Is het permanent of veranderlijk? Hoe ziet hechting er in consensuele non-monogamie uit?
Jaloezie is en blijft een hot topic. In deze blog kijken we naar jaloezie en compersie, en nemen we negen tips en reminders voor het omgaan met jaloezie door.
ENM Ethische Non-monogamie relatie
Ethische non-monogamie is een soort keurmerk voor ‘verantwoorde’ non-monogamie. Wanneer is iets een ENM relatie? Wat houdt het in, wie gebruikt deze omschrijven en wat kunnen we van ENM-relaties leren?

gratis check

Check je ENM Open Relating Skills

Ontdek in 5-10 minuten waar je groeipotentie binnen ENM relaties ligt.