Hoe om te gaan met jaloezie?

Jaloezie is vaak nog een emotie waar we het liefst hard van weg rennen. Het is helemaal niet raar dat jaloezie af en toe om de hoek komt kijken. Wel kan het vervelend worden als jaloezie niet de juiste aandacht en ruimte krijgt. Hoe zorg jij ervoor dat jaloezie een plek en betekenis krijgt binnen je relatie(s)?

Ok stel je deze scene even voor: ik zit op een bank een boek te lezen. Mijn lover zit m’n kat te aaien op een manier hoe ik haar zelf nog nooit had geaaid. Op dat moment trok een sterke jaloezie door me heen. Hoe hij haar kriebelde. Die aandacht wil ik ook. De dagen erna bleef ik een afstandelijk en bijna verwijtend gevoel houden naar mijn kat. En terwijl dit allemaal gebeurde moest ik eigenlijk ook al heel erg om mezelf lachen.

Jaloers op mijn eigen kat. (Ik deelde dit met een vriendin, en die gaf aan dit zelf ook wel eens ervaren te hebben naar haar kat 😉 )

Wat is hier nu interessant aan? Uiteraard… had ik in het moment zelf ook al door dat dit natuurlijk helemaal niet over mijn kat ging. Het gevoel en die gedachten zijn er wel. Wat gebeurt er als je jaloezie uitnodigt?

Stap 1. Erken dat je je jaloers voelt

Jaloezie is voor vele nog een emotie die niet gevoeld mag worden. Alsof het slecht is. Soms komen er nare gedachten bij over een persoon… dit is heel normaal. Dit is een beschermingsmechanisme van ons brein. Of je die gedachten serieus moet nemen is een tweede.

Stap 2. Voel de jaloezie

Erkennen is een eerste stap. Voelen is een tweede. Waar in je lijf voel je het? Wat voor gedachten komen er in je op? Observeer het gewoon zonder dat je er iets mee hoeft te doen.

Stap 3. Kijk naar de boodschap van jaloezie. Wat wil het je vertellen?

Je kan jaloezie zien als teken voor waar je van houdt, of als een teken waar je zelf behoefte aan hebt. Het laat je zien wat belangrijk voor je is.

In het verhaal met mijn kat… in dat moment verlangde ik naar een bepaalde vorm van intimiteit met mijn lover, die hij me op dat moment niet kon geven. Duidelijke boodschap. Verlangen.

Er zijn veel mooie oefeningen hoe het gesprek aan te gaan met je eigen jaloezie. Hulp in het werken met jaloezie? Je weet me te vinden! Plan een kennismaking.

lees & verwonder verder

Gerelateerde artikelen

Een selectie van boeken die onwijs behulpzaam zijn geweest voor mijn eigen reis in de liefde en van ENM en polyamorie. Zowel persoonlijk, als voor mij als therapeut.
Overweeg je een open relatie? Hoe nu verder? Een sterk fundament is voor iedere relatie het ideale uitgangspunt voor verandering en uitdagingen. Wij sturen je op pad met zeven stappen voor jouw verkenning.
Wat is jouw relatie archetype? Er is niet één manier hoe je een polyamoreuze of open relatie ‘goed doet’. Streef je naar heldere verwachtingen of laat je liever veel ruimte en zie je wel hoe het flowt? Hoe maak jij afspraken in je relatie(s)?

gratis check

Check je ENM Open Relating Skills

Ontdek in 5-10 minuten waar je groeipotentie binnen ENM relaties ligt.