afspraken en regels voor je (open) relatie: 10x tips

Een helder en duidelijk relatie contract binnen een CNM relatie (consensual non-monogamy) kan het verschil maken of het gaat werken of niet gaat werken.
Onduidelijke afspraken of afspraken waar niet aan worden gehouden, brengen veel onrust in een relatie.Verbroken afspraken kan een flinke deuk geven aan het vertrouwen en het gevoel van onveiligheid versterken.
Zelfs stellen in open relaties of polyamoreuze relatie die denken goed te communiceren, hebben vaak nog een interpretatie verschil van hun afspraken. Daarom is het zo belangrijk om hier goed bij stil te staan.
Gelukkig… is het zeker mogelijk om goede afspraken te maken die ook echt werken. 

1. Agreement = een YES van beide.
Stem alleen in met agreements waar je beide een YES op voelt. Waar je je ECHT aan wil houden.

2. Stem alleen in als je er vol achter staat.
Als je er niet helemaal achter staat, wordt het erg moeilijk eraan te houden wanneer het samenkomt in het spel van verlangens en de flows van het leven. Ze worden vergeten of verdwijnen naar de achtergrond. Dan zijn ze gedoemd om verbroken te worden.

3. Neem de tijd om elkaar te begrijpen.
Stel vragen. Luister naar elkaar. Probeer te begrijpen waarom iets belangrijk is voor de ander.

4. Ben heel heel erg eerlijk.
Maak je een afspraak om de ander te pleasen en wil je het zelf eigenlijk niet? Doe het dan niet. Die regels zijn gedoemd om verbroken te worden.

5. Neem de tijd, maar sta niet stil.
Kom je er nu nog niet uit samen? Helemaal niet erg. Neem dan later de tijd om het er weer over te hebben. Het is belangrijker dat je er beide achterstaat, dan dat je overhaast dingen toezegt. Die regels worden makkelijker verbroken. Waak er wel weer voor dat je niet uitstelt om ongemakkelijke gesprekken/gevoelens te ontwijken, daag jezelf wel uit.

6. Afspraken/regels hebben soms loopholes.
Denk goed na over mogelijke situaties waar interpretatie verschillen kunnen ontstaan.

7. Moeilijke gevoelens zijn niet te vermijden met regels.
Regels beschermen je niet tegen moeilijke gevoelens. Alles dichtzetten met regels wordt complex, en voorkomt de moeilijke gevoelens eigenlijk ook helemaal niet. Wat dan wel? Richt je op hoe je jezelf/elkaar kan supporten in plaats van elkaar dingen te verbieden.

8. Choose carefully. Hier de meest tricky ones:

  1. ‘Je mag met iedereen, behalve deze persoon’: Voordat je iemand verbiedt, is het aan te raden diep praten over waarom die persoon als een dreiging voelt.
  2. ‘Je moet altijd een condoom gebruiken’: Het is een regel die veel stellen hebben, en die ook heel vaak wordt verbroken. Wat deze moeilijk maakt, is dat ons brein niet heeeeel rationeel is in de heat of the moment. Stem dus alleen hierin mee als je beide een echte JA voelt.
  3. ‘Je moet altijd bereikbaar zijn voor noodgevallen’: denk hier goed na over de loopholes… wat als de telefoon leeg is? En wat als je seks hebt of onder de douche staat?
  4. ‘Wordt niet verliefd’: dit is een tricky one. Op gevoelens heb je weinig invloed… wel op gedrag. Denk dus goed na over hoe je een afspraak hieromheen formuleert.
  5. ‘Veto’s: je moet een contact beëindigen als ik het een bedreiging voor onze relatie vindt’: Ook hier geldt… maak alleen afspraken hierover als je er beide vol achter staat. Waarom regels hierover kunnen backfiren, is omdat het wrok en eventueel vreemdgaan in de hand kan werken. Vraag jezelf af: vind je het echt ok om een relatie af te breken die belangrijk voor je/je partner aan het worden is? En hoe vind je dat voor de extern betrokken persoon/partner?
  6. Don’t ask don’t tell: ben heel specifiek. Denk ook na over wanneer iets wel gedeeld moet worden.


What works that works.
Laat je niet afschrikken door dit lijstje. Wat absurd lijkt voor de een, werkt misschien prima voor de ander. Zolang je er maar bewust over nadenkt en ervoor kiest. Als het voor jullie werkt, dan is het goed!

9. Accepteer dat er dingen zijn die niet gaan werken. Je kan niet vooraf alles indekken en uitdenken. Wees hier eerlijk over naar jezelf, naar elkaar, en reflecteer.

10. Afspraken zijn niet voor altijd. Zie afspraken als kleine experimenten. Je weet niet wat werkt tot je het probeert! Daarbij veranderen behoeften misschien ook over tijd.

 

Kom dinsdag 9 april naar de Open Talk Club. Daar gaan we in op dit onderwerp.

Meer info en tickets?

Open Talk Club | Agreements for Succes

 

 

Weet je nog niet helemaal wat je wil in je relatie?

Volg het programma ‘7 te voeren gesprekken’ en leg in 3 weken een stevige basis voor een open relatie.

Kom je er samen niet helemaal uit?

Je kan ook altijd een losse sessie bij me boeken. Dan kijken we samen hoe vorm te geven aan jullie relatiecontract.

lees & verwonder verder

Gerelateerde artikelen

Wat is hechting? Waar komt het vandaan? Is het permanent of veranderlijk? Hoe ziet hechting er in consensuele non-monogamie uit?
Jaloezie is en blijft een hot topic. In deze blog kijken we naar jaloezie en compersie, en nemen we negen tips en reminders voor het omgaan met jaloezie door.
ENM Ethische Non-monogamie relatie
Ethische non-monogamie is een soort keurmerk voor ‘verantwoorde’ non-monogamie. Wanneer is iets een ENM relatie? Wat houdt het in, wie gebruikt deze omschrijven en wat kunnen we van ENM-relaties leren?

gratis check

Check je ENM Open Relating Skills

Ontdek in 5-10 minuten waar je groeipotentie binnen ENM relaties ligt.