Open relatie voor beginners 7 tips

Overweeg je een open relatie? Een van de overeenkomsten waar relaties op gebouwd zijn, komt voort uit het bekende vraagstuk: zijn wij exclusief (of niet)? Als het antwoordt hierop non-monogaam luidt, brengt dat ons bij het volgende vraagstuk: hoe nu verder?

De wereld van ethische non-monogamie (ENM) of consensuele non-monogamie (CNM) zit vol variatie. Variatie van behoeften, grenzen, labels en uiteraard betrokken individuen en hoe zij zich tot elkaar verhouden.

Hier zoomen we in op de open relatie, die wij zullen omschrijven als een relatievorm waarbij partners in elkaars wetenschap en met toestemming van elkaar seksuele en/of romantische connecties met anderen buiten deze relatie aan gaan. Meestal is er sprake van een hiërarchie, waarbij het stel dat de relatie opent elkaar als primaire partner beschouwt. 

Een sterk fundament is voor iedere relatie het ideale uitgangspunt voor verandering en uitdagingen. Zo ook binnen de open relatie, waar sterke communicatievaardigheden, vertrouwen en openheid tot de pilaren behoren. Wij sturen je op pad met zeven tips voor jouw verkenning.

#1 Orienteer je rondom ENM relaties

Binnen consensuele non-monogamie zijn er allerlei relatievormen en overeenkomsten mogelijk, van don’t ask, don’t tell open relaties tot kitchen table polyamory. Wat trekt je aan en wat roept juist weerstand op? Het kan soms duizelen van de nieuwe labels en fenomenen, maar onthoud: het ontwikkelen van een vocabulaire heeft zoveel meerwaarde. Iets kunnen benoemen helpt bij het verdiepen en begrijpen van je ervaringen.

#2 Maak mentale notities

Merk je initiële reacties op vorm, hiërarchie en motivaties als seksuele exploratie, romantische mogelijkheden en ruimte voor fluïditeit op. Waar zie je je behoeften en grenzen in weerspiegeld? Hoewel aan verandering onderhevig, zullen deze onderdelen altijd deel uitmaken van de formule van jullie open relatie.

#3 Zoek het waarom (nu) uit

Ben je gedreven door een verlangen naar meer veelzijdigheid, vrijheid en authenticiteit in het interpersoonlijke? Of is er iets anders aan de hand? Soms zet men het openen van een relatie als laatste redmiddel in als hierbinnen iets cruciaals ontbreekt of ontvlucht wordt. Goed om te weten is dat wanneer jullie ieder andere verlangens willen onderzoeken, je dat niet als negatief hoeft te zien. Dit is pas een issue als je uit contact gaat met je partner. Of een keuze negatief of positief gemotiveerd is, zie je vaak terug in of de (open) relatie op de lange termijn stand houdt.

#4 Groeipijn of grens?

Een open relatie kan de druk wegnemen alles, emotioneel en seksueel, voor elkaar te belichamen en legt de focus op wat jullie wel samen hebben. Toch kan het intimiderend zijn of verdriet teweegbrengen wanneer de ander geluk ervaart binnen een connectie met een ander. Jaloezie en onzekerheid zijn menselijk en hebben vaak te maken met hoe veilig gehecht je je in de relatie voelt. Wat kun je doen om dit gevoel van veiligheid te vergroten?

#5 Afspraken rondom je open relatie

Wat wil ik wel/niet over de ander weten? Zijn er specifieke dingen die wij alleen samen doen? Seksuele veiligheid? Wel/niet bij ons thuis? Mensen die wij kennen? Samen of apart? Wat delen we met vrienden/familie? Enzovoort, enzovoort. Maak er geen wetboek van. Zie het als experimenten. Verwelkom verandering naarmate de relatie vordert, maar zorg er in ieder geval voor dat jullie on the same page zijn. Check hier tips voor het maken van afspraken.

#6 Communication is key

Communicatie, communicatie, communicatie! Een vaardigheid die je ongetwijfeld verder zal ontwikkelen bij het openen van een relatie. Behoeften, grenzen, verlangens; ze blijven relevant. Houdt regelmatig check-ins. Probeer bijvoorbeeld RADAR (reviewing, agreeing, discussing, action, reconnecting) uit, bedacht door Irving (2016) en en bekend gemaakt  door Multiamory (2017). Vergeet vooral niet de kleine successen te vieren!

#7 Verdiep en verbind

Bij het breken met normen en conventies, kun je je soms wat eenzaam of verdwaald voelen. Niet getreurd: non-monogamie, polyamorie en open relaties zijn happening. Onderzoek, mediaberichtgeving en romcoms nemen toe. Stigma neemt af. Je zult je verbazen over wie in je sociale kringen het weleens overwegen heeft. 

Tot slot: schrik niet. Ja, er is veel om aan te denken, maar minstens evenveel om eruit te halen. Have fun! 

Hoe nu verder?

open relatie programma

7 te voeren gepsrekken

Leer de basis principes van een open relatie op een speelse manier kennen in dit online programma!

Check het programma >

open relatie test

Test je open relating skills

Benieuwd hoe jouw open relating skills en groeipotentie binnen consensuele non-monogame relaties er uitzien?

Check ze gratis en ontvang een gepersonaliseerd rapport >

lees & verwonder verder

Gerelateerde artikelen

Wat is hechting? Waar komt het vandaan? Is het permanent of veranderlijk? Hoe ziet hechting er in consensuele non-monogamie uit?
Jaloezie is en blijft een hot topic. In deze blog kijken we naar jaloezie en compersie, en nemen we negen tips en reminders voor het omgaan met jaloezie door.
ENM Ethische Non-monogamie relatie
Ethische non-monogamie is een soort keurmerk voor ‘verantwoorde’ non-monogamie. Wanneer is iets een ENM relatie? Wat houdt het in, wie gebruikt deze omschrijven en wat kunnen we van ENM-relaties leren?

gratis check

Check je ENM Open Relating Skills

Ontdek in 5-10 minuten waar je groeipotentie binnen ENM relaties ligt.